DVB

Het DVB systeem wordt gebruikt om TV - en radiosignalen te coderen en na ontvangst in de satellietontvanger weer te decoderen. DVB betekent storingsvrije beeldontvangst met geluid van HIFI -kwaliteit. Beeldkwaliteit bij DVB signalen is duidelijk beter bij analoge techniek. Digitale TV signalen worden aangeboden via de kabel, datalijnen (DSL) , internet, ether zenders en de satelliet.

satelliettv

DVB S: ontvangst digitale TV via satelliet

DVB S staat voor ontvangst van digitale TV via de satelliet. DVB S is sublieme beeld- en geluidskwaliteit. DVB S heeft een zeer groot dekkingsgebied, over hele continenten. Een nadeel van DVB S ontvangst is dat schotelantennes niet overal geplaatst kunnen worden, omdat die vrij zicht naar de satelliet moeten hebben, zonder enige hindenis zoals bomen,gebouwen.

Canaldigitaal is de provider van satelliet TV.

DVB S2: ontvangst van HDTV via satelliet

DVB S2 is de opvolger van DVB S en wordt gebruikt voor transport en ontvangst van HDTV. T.o.v. DVB S is DVB S2 aanzienlijk verbeterd qua capaciteit. DVB S2 is ook beter geschikt voor het doorgeven van internetverkeer (TCP/IP. DVB S heeft het nadeel dat het niet toepasbaar is met DVB S2. Daarom is voor DVB S2 nieuwe apparatuur nodig. Andersom is DVB S2 wel compatibel met DVB S. De extra capaciteitsruimte die door DVB S2 gecreƫerd wordt, kan gebruikt worden voor in MPEG4 uitgezonden televisie signalen (HDTV of IP-streams) en zelfs voor meer TV kanalen.

DVB C: ontvangst digitale TV via kabel

DVB C staat voor digitale TV ontvangst via de kabel. Bij DVB C kunnen d.m.v. compressie meer televisie zenders binnen de bestaande bandbreedte over de kabelnetten worden doorgezonden dan in geval van analoge TV.

De bandbreedte bij DVB T loopt van ong. 80MHz tot 860MHz. Daarvan wordt het gebied van 87-108MHz gebruikt voor de FM radiokanalen en het restant (108-860MHz) voor analoge en digitale TV zenders en ook voor internet en telefoon. Binnen de oorspronkelijke bandbreedte van een analoog televisiekanaal (8MHz) past nu een DVB C signaal met een capaciteit van 38-50Mbit/s die goed is voor 5-15 digitale TV kanalen. Genoeg ruimte dus voor honderden digitale TV zenders!

Ziggo, CAIW, Delta Comfort (Zeeland) en UPC zijn de providers van digitale kabel TV in Nederland.

DVB T: ontvangst digitale TV via ether zenders

DVB T is ontvangst van digitale televisie via aardse zendmasten. Digitenne zendmasten werken met een veel lager energieniveau dan de oorspronkelijke analoge TV zenders omdat nu door digitale compressie-technieken met een lager beeldkwaliteit kan worden volstaan. In een analoog TV kanaal met bandbreedte van 8MHZ kunnen nu 4 tot 8 DVB T kanalen worden geplaatst. Er zijn dus maar een beperkt aantal kanalen nodig om een volwaardig programmapakket te kunnen aanbieden. Via het netwerk van KPN Digitenne kunnen de Nederlandse publieke omroepen gratis worden ontvangen. Voor de commerciele omroepen en bepaalde buitenlandse TV zenders dient u wel een abonnement af te sluiten, met KPN Digtenne of TELE2 Digitenne.

Ontvangst is niet alleen mogelijk in huis, maar ook in boten, auto's en caravan's. Over het algemeen werkt het Digitenne systeem relatief storingsvrij doordat de signalen digitaal gecodeerd zijn. Digitenne is echter wel kwetsbaar. Er zijn echter wel regelmatig klachten te horen o.a. vanwege atmosferische omstandigheden en het verkeer.

DVB H: ontvangst digitale TV op mobiele apparaten

DVB H is een nieuw versie van DVB T voor ontvangst van digitale televisie op mobiele apparatuur zoals op een mobieletelefoons. DVB H werkt via dezelfde zendmasten als DVB T. Let wel dat landelijke dekking niet altijd mogelijk is.