Het DVB systeem wordt gebruikt om TV - en radiosignalen te coderen en na ontvangst in de satellietontvanger weer te decoderen. Door de codering is het signaal van de zender naar de ontvanger onderweg dus niet leesbaar voor anderen.

Digitale TV signalen worden aangeboden via de kabel, datalijnen (DSL) , internet, ether zenders en de satelliet. Het signaal vanuit de studio hebben een hogere bandbreedte dan nodig is voor het transport. Om TV signalen bij de kijker te kunnen afleveren wordt de bitstroom d.m.v. videocompressie gereduceerd. Binnen de bandbreedte van het signaal is er ook ruimte voor data-informatie zoals elektronische programmagids (EPG) en teletekst. DVB betekent storingsvrije beeldontvangst met geluid van HIFI -kwaliteit. Beeldkwaliteit bij DVB signalen is duidelijk beter dan die van de analoge TV.


Afh. van de toepassing zijn er vijf verschillende versies van DVB:
- DVB S: voor ontvangst van tv signalen via de satelliet.
- DVB S2: voor ontvangst van HDTV signalen via de satelliet
- DVB C : voor ontvangst van tv signalen via de kabel
- DVB T : voor ontvangt van tv signalen via ether zenders.
- DVB H : voor ontvangst van tv sginalen op mobiele tv-toestellen.

DVB Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit kan worden afgemeten aan de gebruikte bitrate. Uitzendingen met veel beeld- wisselingen, zoals bij snelheidsporten, hebben een hogere bitrate nodig om beelden nog goed gedetailleerd te kunnen bekijken, zoals het goed zichtbaar blijven van reclameuitingen.

DVB Bitrates

Gebruikelijk bitrates bij de diverse versies van DVB zijn:
- DVB T : bandbreedte van 2,5 tot 4,5 Mb/s
- DVB C : bandbreedte van 4,5 tot 9 Mb/s
- DVB S : bandbreedte van 10 Mbit/s
- DVB S2: bandbreedte van 20 Mbit/s

DVB Bandbreedte

Binnen de oorspronkelijke bandbreedte van een analoog televisiekanaal (8 MHz) past een DVB C signaal met een capaciteit van 38-50 Mbit/s, die weer goed is voor 5-15 digitale TV kanalen. Genoeg ruimte dus voor honderden TV zenders.

In een analoog TV kanaal van 8 MHZ bandbreedte kunnen 4 tot 8 DVB T kanalen worden geplaatst. Hierdoor is een beperkt aantal kanalen nodig om een volwaardig programmapakket te kunnen aanbieden.

DVB Storingsgevoeligheid

DVB signalen zijn in het algemeen minder gevoelig voor storingen dan analoge signalen. Bij analoge TV signalen vertaalt een afnemende signaalsterkte zich in ruis op het scherm terwijl digitale TV signalen lang van goede kwaliteit blijven totdat de ondergrens bereikt wordt en het beeld gaat hikken, blokken en uiteindelijk wegvalt.



Kwaliteit ontvangst van DVB signalen

DVB S ontvangst is veelal goed als de schotelantenne goed uitgericht is.

Bij DVB C is doorgaans de ontvangst ongestoord omdat de TV signalen direct via de glasvezelkabel uit de studio komen.

Bij DVB T ontvangst is de kwaliteit van het digitale TV signaal afhankelijk van de plaats en de kwaliteit van de ontvangstantenne. DVB T is gevoelig voor atmosferische storingen. Een hoog geplaatste buitenantenne geeft vaak het beste resultaat. Ontvangst van TV signalen met een binnenantenne, zoals die van KPN Digitenne, geeft vaak een redelijk tot goed resultaat.